انواع روغن فلاکس Flux یا روغن تنه کار لحیم
روغن لحیم یا فلاکس انواع مختلفی بر اساس ترکیبات به کار رفته دارد. در تمامی مدلهای فلاکس فرآیند برداشتن اکسیداسیون صورت میگیرد. این فرآید باعث بهبود فرآیند لحیم کاری و حفاظت از اکسید شدن پس از لحیم کاری میباشد. بسته به نوع جنس لحیم کاری، انواع فلاکس مختلفی وجود دارند.
- فلاکس Z مناسب برای لحیم کاری بدلیجات با کد FZ
- فلاکس صنعتی مناسب برای استفاده در وان قلع با کد FS
- فلاکس ماد مخصوص بردهای الکترونیکی و نیازی به شستن ندارد با کد FM
به هنگام مونتاژ بردهای الکترونیکی نیاز به قطعات مختلفی میباشد. مونتاژهای صنعتی و تیراژ و حساس توسط دستگاههای مونتاژ PCB انجام میشوند. در این دستگاهها بسته به نوع عملکردشان، قطعات SMD و قطعات معمولی تحت شرایط خاصی داخل خشاب مونتاژ قرار میگیرند. بردها هم تحت شرایط خاصی وارد دستگاه میشوند. در این فرآیند آلایندههای سطحی از جمله اکسیدها، چربی و حتی گرد و غبار، باعث کاهش کیفیت و آسیب به مدار میشوند. در فرآیند ساخت PCB از طراحی تا مونتاژ و ساخت نهایی برد، چالشهای مختلف و پیچیدگیهای مختلفی وجود دارند. یکی از همین چالشها که به نظر هم ساده میآیند.
گرد و غبار و چربی و اکسیدها روی برد یا روی قطعات میباشند. به سادگی میتوانند یک سخت افزار را در شرایط مختلف آسیب پذیر کنند. برای حفاظت شیمیایی از آلایندههای این چنینی به هنگام مونتاژ، نیاز به تجهیزات مختلفی داریم. یکی از همین تجهیزات روغن فلاکس Flux میباشد. بهترین نقطه جوش به هنگام لحیم کاری با استفاده از روغن فلاکس Flux بدست میآید.
- فلاکس استیل مخصوص لحیم کاری استیل و بسیار پرقدرت و حساس میباشد.
وجود لایه اکسید کروم بر روی سطوح ورق استیل یکی از عوامل عدم ترشوندگی و چسبندگی آلیاژ لحیم به فلز پایه می باشد. یکی از راه های عملی برای حل این مشکل استفاده از فلاکس مناسب جهت از بین بردن لایه اکسیدی می باشد. مطابق استاندارد AWS دو نوع فلاکس معروف با شمارههای Flux 3A و Flux 3B وجود دارد که دارای ترکیبی عمدتاً از اسید بوریک، بورات ها، فلورید ها، فلوئوروبورات ها و . . . بوده و در انواع مختلف پودری، خمیری و مایع تولید میشوند. فلاکس 3A جهت لحیمکاری در محدوده 550 الی 850 و فلاکس 3B جهت لحیمکاری در محدوده 750 و 1150 درجه کاربرد دارند.
- فلاکس آلومینیوم جهت از بین بردن اکسید روی آلومینیوم و منحصرا برای همین جنس میباشد.
فرآیند لحیم کاری نرم برای آلومینیم در سالهای دور به عنوان فرآیندی مناسب برای استفاده در صنعت و ساخت قطعات نبوده است N شاید بتوان دلیل این امر را در وجود لایه اکسیدی بسیار چسبنده آلومینیم، پتانسیل الکتروشیمیایی منفی، هدایت گرمایی زیاد و ضریب انبساط حرارتی بالای آلومینیم یافت . در دهه های اخیر به خاطر مورد توجه قرار گرفتن فلزات سبک مثل آلومینیم مسئله اتصال این قطعات نیز مطرح شده است . بنابراین در کنار جوشکاری و لحیم کاری سخت ) ) brazing آلومینیم، لحیم نرم نیز مورد توجه قرار گرفته است .
آلیاژهای لحیم پایه روی Zn-Sn ، در گروه لحیم های دما متوسط و دمای بالا قرار می گیرند . این آلیاژها بدلیل داشتن پتانسیل الکتروشیمیایی استاندارد نزدیک به آلومینیم در اتصال قطعات آلومینیمی مانند رادیاتور اتومبیل می توانند بکار برده شوند . همچنین بدلیل ارزان بودن، غیر سمی بودن، قابلیت بازیافت آسان و عدم داشتن اثرات مخرب بر محیط زیست امروزه مورد توجه قرار گرفته اند . در این تحقیق آلیاژ پایه روی با درصدهای وزنی مختلفی از روی برای بررسی پارامترهای مهم لحیم کاری از قبیل ترکنندگی Wetting ، سیالیت، پخش شوندگی Spreading ، استحکام برشی و کششی، روانساز مناسب، انتخاب شدند و بدلیل چسبندگی لایة اکسیدی روانساز پایه کلریدی، ZnCl2 بکار برده شد .
مقالات پیشنهادی
آموزش کامل لحیم کاری با ابزارآلات لحیم و جوشکاری مرغوب آلمانی روتنبرگر
جوشکاری لوله های مسی در کولرهای گازی و چیلر و روش جوشکاری با مفتول نقره
Leave a Reply